Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

5 tips voor een gezonde en productieve thuiswerkplek

17 maart 2022

Lijstje

Lijstje

Net als het kantoorwerk brengt het thuiswerken zijn eigen problemen met zich mee. Naast de perikelen rondom de nieuwe sociale etiquette over camera’s en microfoons, die wel of niet aan moeten staan tijdens een meeting, is voor vele thuiswerkers hun werkomgeving ook niet optimaal. Want waarom aan een bureau gaan zitten als de eettafel, de bank of de tuin ook als werkplek kan dienen? Hieronder zijn vijf praktische tips te vinden om van deze slechte gewoontes af te komen en de eigen woning om te toveren tot een aangenaam thuiskantoor.

Investeer in een ergonomische werkomgeving

Gezeten naast het koffiezetapparaat kan de keukentafel een verleidelijke plek zijn om de werkdag te beginnen. Maar iedereen weet dat deze tafel eigenlijk niet bedoeld is om urenlang aan te werken. Een ergonomisch bureau helpt bij het aannemen van een goede houding, wat de kans op lichamelijke klachten sterk vermindert. Neem daarom het huis eens onder de loep en kijk of er een afgezonderde werkplek kan worden ingericht. Werkgevers hebben vaak budget vrijgemaakt voor het inrichten van thuiswerkplekken, dus ga vooral met uw baas in gesprek en vraag om (zoveel mogelijk van) de onderstaande zaken:

  • Een grote tafel of een groot bureau

  • Een verstelbare stoel

  • Een losse monitor

  • Een apart toetsenbord en muis

En overweeg vooral een plant of twee, aangezien zij zorgen voor een hogere luchtvochtigheid en een positievere gemoedstoestand.

Zorg voor redenen om te bewegen…

Zoals eerder vermeld is werken in de buurt van het koffiezetapparaat een grote verleiding. Maar het beste advies is om zo ver mogelijk van het koffiezetapparaat te werken als maar kan! Koffie halen zorgt voor extra stappen op de teller en daarmee de nodige lichaamsbeweging. Er zijn ook vele andere methodes om onbewust vaker op te staan.

Zet bijvoorbeeld de prullenmand en printer op enige afstand van de werkplek. En wees niet bang om bij mooi weer af en toe de benen te strekken voor een ommetje!

… en doe er een paar extra oefeningen bij!

Voor een actieve werkhouding is het goed om soms een paar oefeningen te doen voor een goede doorbloeding. Het duurt niet lang en kost niet veel energie, maar het kan wonderen doen voor de productiviteit. Hieronder enkele voorbeelden van oefeningen om tijdens de pauze uit te voeren:

  • Nek- en schouderoefeningen - trek de schouderbladen naar elkaar toe en beweeg hierbij de ellebogen naar achteren. Of draai de schouders rond door deze naar voren of naar achteren gericht op te halen.

  • Het rekken van de nek - draai uw hoofd van links, naar voren, naar rechts en naar achteren. Herhaal dit een paar keer en doe dit opnieuw, in omgekeerde volgorde.

  • Armoefeningen - laat de armen hangen en zwaai ze heen en weer. Schud hierna ook de handen als om er water vanaf te slaan. Maak vervolgens een paar stevige gebalde vuisten.

Doe deze oefeningen vooral ontspannen en zonder haast. Doe ze ook niet allemaal achter elkaar maar verdeel ze over de dag.

Zit rechtop

Deze tip lijkt vanzelfsprekend, maar let eens op hoe de doorsnee thuiszitter erbij zit. Aan het einde van de dag zou het zomaar kunnen dat zij onderuitgezakt over de ergonomische bureaustoel hangt en de investering van de werkgever voor niets is geweest. Genoeg reden om geregeld de eigen werkhouding te controleren. Hieronder enkele tips om een goede zithouding te garanderen:

  • Leg het toetsenbord en muis dichtbij het lichaam op het tafelblad.

  • Verstel de stoel zo dat de voeten plat op de grond liggen en de hoek tussen de onder- en bovenbeen 90-100 graden is.

  • Zorg dat er ongeveer 5 cm ruimte (3 vingers breed) zit tussen de voorkant van de zitting en de knieholte.

  • Verstel de armsteunen zo dat de onderarm op de armsteun leunt in een hoek van 90 graden.

  • Laat het tafelblad aansluiten op de hoogte van de armsteunen, zo nodig door het bureau te verhogen.

  • Plaats het beeldscherm op de juiste hoogte door de hoogte van de monitor te verstellen. Gebruik in het geval van een laptop een laptopstandaard of improviseer er een met een paar oude boeken.

Houd discipline, maar niet teveel

Blijf gedurende de dag in beweging, maar word niet teveel afgeleid door het huishouden. Van negen tot vijf is het goed om te focussen op het werk dat af moet, zodat er na vijven voldoende tijd over is om de was op te vouwen of boodschappen te doen. Zorg voor een goed dagritme, met pauzes op vaste tijden en elke dag dezelfde begin- en eindtijd.

Veel huishoudelijke taakjes overdag doen kan ervoor zorgen dat er na vijven moet worden overgewerkt. Overdag een strenge discipline is een goede zaak, maar wees heel duidelijk wanneer het werk klaar. Geniet vooral van welverdiende vrije tijd! Want naast het thuiswerken is het thuis ontspannen ook een bijzonder belangrijk aspect van de werkweek.

Tevreden met dit artikel? Kijk dan vooral op de Loopbaanpagina van Omgevingsweb voor meer handige tips, interviews en artikelen over het vormgeven van uw eigen professionele ontwikkeling.

Artikel delen