agenda

Basiscursus Awb voor het sociaal domein en omgevingsdomein

14 March, Utrecht

€ 495

In deze cursus Awb wordt de systematiek van de Algemene wet bestuursrecht besproken. De cursus is specifiek bestemd voor uitvoerders in het sociaal domein en omgevingsdomein.

  • De cursus is primair bestemd voor uitvoerend medewerkers in het sociaal domein en omgevingsdomein
  • Systematiek van de Algemene wet bestuursrecht
  • Basisbegrippen: besluit, belanghebbende, bestuursorgaan
  • Algemene beginselen van behoorlijk bestuur

Inleiding

U werkt binnen de overheid en bent goed thuis in de regels van het specifieke terrein waarop u werkt, bijvoorbeeld de Participatiewet, de Jeugdwet of de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Maar hoe zit het precies met de regels van het algemeen bestuursrecht? Welke regels zijn dat, en hoe moeten ze worden toegepast? Goed inzicht en gedegen kennis van deze algemeen bestuursrechtelijke regels is onontbeerlijk voor een ieder die werkzaam is binnen de overheid. Dit voorkomt onrechtmatig handelen en onjuiste besluiten waardoor bezwaar- en klachtenprocedures uitblijven.

Inhoud en resultaat

In deze cursus wordt de systematiek van de Algemene wet bestuursrecht besproken. Naast de behandeling van de basisbegrippen – 3 big B’s: besluit, belanghebbende en bestuursorgaan – zullen de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en het bestuursprocesrecht worden behandeld. Daarnaast wordt kort aandacht besteed aan de bevoegdheidstoedeling (delegatie en mandaat) en de algemene bepalingen over handhaving.

Doelgroep

De cursus is primair bestemd voor uitvoerend medewerkers in het sociaal domein en omgevingsdomein.

Programma

  • Systematiek van de Algemene wet bestuursrecht
  • Basisbegrippen: besluit, belanghebbende, bestuursorgaan
  • Algemene beginselen van behoorlijk bestuur
  • Bestuursprocesrecht (praktisch stappenplan)
  • Attributie, delegatie en mandaat
  • Handhaving – algemene bepalingen

Docent

Joke de Wit is universitair hoofddocent Bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en tevens docent en onderzoeker in het Bestuursprocesrecht en Sociaal zekerheidsrecht. Zij is gepromoveerd op een proefschrift over de doorwerking van het internationale recht in de nationale rechtsorde. Verder publiceert zij regelmatig over de Participatiewet en annoteert zij rechterlijke uitspraken op het gebied van het sociaal domein. Daarnaast werkt zij als gastdocent Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Curaçao.

Zij is voorzitter van de algemene bezwaarschriftencommissie van de gemeente Rotterdam en lid van de ruimtelijke ordeningskamer van de algemene bezwaarschriftencommissie van de gemeente Schiedam. Tevens is zij lid van de examencommissie van Erasmus School of Law. Op deze manier combineert zij de wetenschap dagelijks met de praktijk.

Donderdag 14 maart 2019, 09.30 - 16.30 uur, te Utrecht
prijs € 495 (exclusief BTW)

Wilt u deze workshop liever met uw hele team doen, dan kunnen wij de workshop ook Incompany voor u organiseren. Vraag naar de mogelijkheden via de mail.

Documentatiemateriaal

Op de workshop ontvangt u de hand-outs van de presentatie.

Inschrijven

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Word lid van onze gratis nieuwsbrief!

Schrijf je in