Corona, winterterrassen en overkappingen: wat kan en mag?
Online seminar
4 maart 2021
4 maart 2021
Op 1 juni 2020 mocht de horeca weer open, na een eerste sluiting op basis van de Noodverordening COVID-19 van de veiligheidsregio’s. Daarna volgde een voorzichtige start met recent weer nieuwe beperkingen, alleen al dat maakt het lastig maar ook noodzakelijk om snel te schakelen.
De behoefte aan terrassen is onverminderd hoog maar de periode nu vraagt om maatwerk, met vragen als:
Terrassen werden de lifeline voor horecaondernemers en een gewenste vorm van contact voor veel bezoekers. Inmiddels weten we dat de coronacrisis nog niet voorbij is en neemt de behoefte aan goed geventileerde buitenruimte alleen maar toe.
Door vergunningen voor tijdelijke terrasuitbreidingen te verlenen of te verlengen, geven we de ondernemers de mogelijkheid om meer bezoekers een plaats te geven. Feit is wel dat:
De omgeving de tijdelijke situatie nu als overlast gaat ervaren
De openbare ruimte zoals die ingedeeld was nu blijvend onder druk staat, en
In de winterperiode ook de veiligheid en brandveiligheid van bouwsels en tenten ter discussie komt te staan.
Wat betekent dat in de praktijk? Een logische vraag die zich niet zomaar uniform laat beantwoorden! Gemeenten kennen op het gebied van terrassen in een aantal wettelijke sporen nogal wat vrijheden. Denk daarbij aan de regeling in bestemmingsplannen en de APV. Daarnaast geldt, de dan geldende lokale noodverordening van uw eigen veiligheidsregio. En, tussen de noodverordeningen onderling kunnen nuanceverschillen zitten. Denk ook aan de brandveiligheidseisen uit het Bouwbesluit en de vraag of en wanneer de bouwsels omgevingsvergunningplichtig zijn.
Er zijn erg veel variabelen als het gaat om vergunningstelsels, wel, geen of deels een exploitatievergunning, wel of geen terrasvergunning apart, op de exploitatievergunning of niet, of alleen niet op eigen grond. Ook beleid en meer dan alleen terrasbeleid; wat is toegestaan, alleen gevelterrassen of meer? Kortom, veel aspecten waar rekening mee moet worden gehouden.
In dit middagseminar wordt je kennis aangereikt over de regels, lokale kaders en informatie, jurisprudentie en de toepassing daarvan, die je kunnen helpen je werk goed uit te voeren en je bestuur goed te informeren.
Om een goede inschatting te kunnen maken en het bestuur volledig en zorgvuldig te informeren, is het belangrijk om inzicht te hebben wat de basis is als het om terrassen gaat en hoe je moet omgaan met bouwsels voor langere tijd. Dit middagseminar geeft dat inzicht.
Het seminar is bestemd voor juristen, vergunningverleners, toezichthouders en beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening, bouwen, milieu/geluid, bijzondere wetten, openbare orde en bestuurszaken. Zij zijn werkzaam bij gemeenten en omgevingsdiensten.Daarnaast is de cursus interessant voor adviesbureaus, advocatuur en de horecabranche.
Naast de handouts van de presentaties en bijlagen, is er ondersteunend materiaal digitaal beschikbaar op Omgevingsweb Professional. Hier staat een dossier voor u klaar met alle achtergrondinformatie voor deze cursus. U heeft een maand lang toegang tot de kennisbank. Ongeveer één week voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons de inlogcodes en kunt u zich reeds inlezen in het onderwerp.
Optioneel kunt u de toegang tot Omgevingsweb Professional voor slechts € 100,- verlengen naar 6 maanden toegang. U kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier.
Voor deze cursus/opleiding kunt u 3 studie-uren rekenen.
Online
€ 199 (excl. 21% BTW)
Er worden door de docenten een aantal praktijkcases besproken en mogelijke oplossingen. De deelnemers kunnen hieraan bijdragen.
U kunt zich hier aanmelden voor het online seminar Corona, winterterrassen en overkappingen: wat kan en mag?.
Peter heeft al meer dan twintig jaar als manager, project- of procesleider en interim adviseur in diverse projecten gewerkt. Hij is een gedreven creatieveling die graag resultaatgericht werkt en zeer stressbestendig is. Oplossingsgericht waar het kan met een heldere analyse van risico’s en scenario’s. Momenteel is hij veel bezig met horeca en het regelen van evenementen in de APV.
Janike is mede-oprichter van HBR advocaten. Door haar jarenlange ervaring heeft zij diepgaande juridische kennis op het gebied van omgevingsrecht, branchekennis en gevoel voor de politieke context opgedaan Zij heeft de Dutch Independent Legal Award 2013 ontvangen. In hun toelichting noemde de jury Janike’s grote inhoudelijke kennis en liefde voor het vak in combinatie met een grote klantgerichtheid en oriëntatie op samenwerking en verbinding.
Heeft u nog vragen? We staan u graag te woord. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Wilt u direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.