Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Kamerbrief over SDF in behandeling van het Wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering

Minister Schouten stuurt informatie over de standaardgegevensformulieren (SDF’s) en de Nederlandse invulling daarvan, in behandeling van het Wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering.

5 maart 2021

Kamerstuk: kamerbrief

Kamerstuk: kamerbrief

Zoals toegezegd tijdens het debat over het wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering op 2 maart jl. zend ik uw Kamer bij dezen alle beschikbare informatie over de standaardgegevensformulieren (hierna: SDF’s) en de Nederlandse invulling daarvan. Het Nederlandstalige format en de toelichting op het SDF zijn te vinden via de Nederlandse website over Natura 2000: https://www.natura2000.nl/sites/default/files/Bibliotheek/Europa/Natura%202000 -standaardgegevens-formulier.pdf of via het officiële kanaal van de Europese wetgeving Eurlex: https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/NL/TXT/?uri=CELEX%3A32011D0484&qid=1614763087193.

De door Nederland ingediende SDF’s zijn te vinden via de internetservice van de Europese Unie voor het indienen van rapportages, het Central Data Repository (“Reportnet”) op eionet. De SDF’s van Nederland zijn te vinden onder de directe link: https://cdr.eionet.europa.eu/nl/eu/n2000/. De basis van de huidige Nederlandse invulling van de SDF’s ligt in drie rapporten van de WUR en Sovon. Hierin staat de in 2014 nieuw ontwikkelde methodiek voor het invullen van de ecologische informatie van habitattypen en soorten en hoe dit resulteert in invulling van het SDF.

Deze achtergrondrapporten met de onderbouwing van de Nederlandse SDF’s zijn te vinden op de website van de WUR: Habitattypen: https://edepot.wur.nl/314180 Habitatrichtlijnsoorten : https://edepot.wur.nl/314181 Vogelsoorten: https://edepot.wur.nl/302862 In 2015 is een verbeterslag uitgevoerd in de invulling van de activiteiten met negatieve of positieve invloed in het gebied. Een rapport over de methodiek hiervoor is ook te vinden op de website van de WUR: https://edepot.wur.nl/375489. Na 2014 zijn er een paar grotere wijzigingen geweest die nog niet bekend waren in 2014 en dus niet in de bovenstaande rapporten terug te vinden zijn:

  • In 2016 is het toen aangewezen Vogelrichtlijngebied in de EEZ Friese Front toegevoegd. Voor de invulling van het SDF is gebruik gemaakt van dezelfde methodiek als in het bovengenoemde rapport voor vogelsoorten. Omdat het slechts één soort betreft is hier geen apart rapport voor opgesteld.

  • In 2017 zijn de aanpassingen uit het ontwerp-verzamelbesluit “aanwezige waarden” verwerkt in het SDF. Voor de invulling van het SDF is gebruik gemaakt van de informatie die is verzameld voor het opstellen van het ontwerp-verzamelbesluit. Deze informatie is te vinden in het besluit zelf: https://www.natura2000.nl/sites/default/files/TIL/Veegbesluit/WEB_Ontwerpwijzigingsbesluit%20Habitatrichtlijngebieden.pdf. Voor de toegevoegde soorten is een apart rapport opgesteld waarin de vertaling naar het SDF wordt gegeven, te vinden op de website van de WUR: https://edepot.wur.nl/442349

  • In 2017 is het Habitatrichtlijngebied Maas bij Eijsden aangemeld. Voor de invulling van het SDF is voor de habitattypen gebruik gemaakt van de habitattypenkaart (https://calculator.aerius.nl/calculator/?locale=nl#), voor de soorten zijn nog geen volledige gegevens ingevuld.

  • In 2018 zijn de vogelaantallen in de gebieden van Rijkswaterstaat aangepast op basis van nieuwe telgegevens. Deze gegevens zijn te vinden op de website van Sovon (www.sovon.nl).

De uitgebreidere uitleg over het verschil tussen het SDF en de nationale rapportage van de staat van instandhouding conform artikel 17 van de Habitatrichtlijn dat tijdens het debat uitgereikt is aan het lid Faber is te vinden op:

https://www.natura2000.nl/sites/default/files/Bibliotheek/Begrippen/Informatie%20over%20habitattypen%20en%20soorten%20op%20nationaal%20niveau%20en%20gebiedsniveau.pdf

Verder worden begrenzingen in het SDF steeds in overeenstemming gebracht met nieuw gepubliceerde (wijzigings)besluiten. De onderbouwing voor de begrenzingen staan gegeven in het aanwijzings- resp. wijzigingsbesluit van het betreffende gebied.

Carola Schouten

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Meer weten? Neem een kijkje in het themadossier: klik op de tabs boven het artikel.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.