Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Verbod op asbestdaken 2024 in de maak!

"Al in 2012 kondigde de toenmalige Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu het voornemen aan om asbesthoudende daken te verbieden. Uit een nog niet gepubliceerd (concept)besluit van de huidige Staatssecretaris dat onze experts onder ogen hebben gekregen, blijkt dat het voornemen vanaf 1 januari 2016 werkelijkheid wordt. Dan zal een wijziging van het Asbestverwijderingsbesluit 2005 (hierna: “Avb”) in werking treden, waarmee een verbod wordt ingevoerd op het voorhanden hebben van asbesthoudend materiaal toegepast als dakbedekking. De wijziging van het Avb zal verstrekkende juridische en financiële gevolgen hebben voor woningcorporaties en andere eigenaren van gebouwen met asbestdaken."

14 januari 2015

Al in 2012 kondigde de toenmalige Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu het voornemen aan om asbesthoudende daken te verbieden. Uit een nog niet gepubliceerd (concept)besluit van de huidige Staatssecretaris dat onze experts onder ogen hebben gekregen, blijkt dat het voornemen vanaf 1 januari 2016 werkelijkheid wordt. Dan zal een wijziging van het Asbestverwijderingsbesluit 2005 (hierna: Avb) in werking treden, waarmee een verbod wordt ingevoerd op het voorhanden hebben van asbesthoudend materiaal toegepast als dakbedekking. De wijziging van het Avb zal verstrekkende juridische en financiële gevolgen hebben voor woningcorporaties en andere eigenaren van gebouwen met asbestdaken.

Naast een algeheel verbod in 2024, spoort de Staatssecretaris gemeenten en provincies aan reeds vanaf 2016 op te treden tegen verweerde asbestdaken. Hiervoor creëert de Staatssecretaris een nieuwe bevoegdheid waarmee het College van B&W en Gedeputeerde Staten, gebouweigenaren kunnen gelasten hun verweerde asbestdaken te verwijderen. Overigens is die bevoegdheid voor het College van B&W niet nieuw. Optreden tegen verweerde asbestdaken kon zij al op grond van artikel 1 Woningwet en het Bouwbesluit 2012. In de jurisprudentie werd wel aangenomen dat hiervoor in beginsel een deskundigenrapport was vereist waaruit bleek dat het betreffende dak ernstig verweerd was en hierdoor sprake was van gezondheidsrisicos. Een interessante vraag is, of dit bij de nieuwe handhavingsbevoegdheid ook is vereist. De Staatssecretaris schenkt in de Nota van toelichting bij het (concept)besluit op dit punt geen klare wijn:

Met het verstrijken van de tijd raakt elk asbestdak op den duur verweerd. Op enig moment zal er ook zonder een deskundigenonderzoek vanuit kunnen worden gegaan dat een verweerd asbestdak gevaar oplevert voor de omgeving. Om duidelijkheid te verschaffen over het moment waarop een asbestdak in ieder geval wordt geacht gevaar op te leveren voor de omgeving, is in dit besluit het verbod op asbestdaken gekoppeld aan een termijn. Om zeker te stellen dat alle verweerde asbestdaken op termijn ook daadwerkelijk worden vervangen, is de ingangsdatum van het verbod bepaald op 1 januari 2024.

Ook nieuw is dat de bestuursrechtelijke handhaving van het Avb met betrekking tot gebouwen en andere bouwwerken vanaf 2016 bij gemeenten en provincies komt te liggen. Hiermee komen de gelijksoortige handhavingsinstrumenten uit de Woningwet, het Bouwbesluit en de Avb in één hand.

Met de aanstaande wetswijziging geeft de Staatssecretaris het startschot voor het asbestdaken-vrij maken van Nederland in 2024. De opdracht van de Staatssecretaris aan gemeenten (en provincies) is vanaf 2016 in actie te komen tegen verweerde asbestdaken. Hiermee komt een einde aan het vrijwillig vervangen van asbestdaken, al dan niet gestimuleerd met subsidies. Woningcorporaties en andere gebouweigenaren zullen in de komende periode worden geconfronteerd met handhavend optreden en alle financiële gevolgen van dien.

De wijziging van het Avb kan verstrekkende juridische en financiële gevolgen voor woningcorporaties en andere eigenaren van gebouwen met asbestdaken. Goed juridisch advies hierover is daarom van groot belang. Voor meer informatie over dit onderwerp of advies over de juridische gevolgen die de voorgenomen wijziging al vanaf 2016 kan hebben, neemt u vrijblijvend contact op met

Tim Segers, Peter Huijbregts of Jelle Bekke

.

Gerelateerde info:

Artikel delen