Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Raadsleden ervaren steeds hogere werkdruk

Raadsleden ervaren een steeds hogere werkdruk. De uitkomsten van het onderzoek 'Werkdruk onder raadsleden' van Raadslid.Nu bevestigen een trend die al langer zichtbaar is. Er komt meer op gemeenteraden af en tegelijkertijd gaan besluitvormingstrajecten sneller.

VNG 28 september 2017

Daarnaast verandert de relatie tussen de steeds mondiger en beter opgeleide burgers en het gemeentebestuur. De meeste raadsleden ervaren een hoge tot zeer hoge tijds- en werkdruk door de combinatie van het raadsledenwerk, een betaalde baan en het eigen gezin.

In reactie op het onderzoek zegt VNG-voorzitter Jan van Zanen:

We moeten investeren in de kwaliteit van het openbaar bestuur. We vinden het normaal dat bedrijven investeren in kun kwaliteit, maar in de kwaliteit van het openbaar bestuur investeren we niet of nauwelijks. De VNG werkt samen met het ministerie van BZK, Raadslid.nu en de Vereniging van Griffiers aan concrete acties die hier verandering in moeten brengen, via passende ondersteuning en passende vergoeding voor raadsleden

Ondersteuning

De gemeenteraad is de belangrijkste schakel tussen samenleving en lokaal bestuur. De VNG vindt daarom dat raadsleden goed moeten worden ondersteund bij het vervullen van deze rol.

Dit leidde tot de volgende concrete acties:

  • Samen met Raadslid.Nu en de VvG ontwikkelen we lesprogrammas om raadsleden inhoudelijk en procesmatig bij te staan. (Modules in ontwikkeling: sociaal domein, Omgevingswet, regionale samenwerking, veiligheid, financiën, participatie en raadsinstrumenten). Het streven is om dit zo veel mogelijk plaats- en tijdonafhankelijk aan te bieden (via e-learning bijvoorbeeld).

  • De VvG en Raadslid.Nu werken aan modules waar griffiers gebruik van kunnen maken bij het inwerken van nieuwe raadsleden. (Presentatie op 6 oktober tijdens het Jaarcongres van de VvG).

Overigens werken BZK, VNG en vakverenigingen nauw samen ten behoeve van activiteiten die het lokale bestuur versterken, gericht op raadsleden maar ook op collegeleden en burgemeesters. De eerste resultaten daarvan presenteren we op 17 november, tijdens de Dag van de Lokale Democratie.

Vergoeding

De VNG-commissie Raadsleden en Griffiers sprak zich in februari bij minister Plasterk (BZK) nogmaals uit voor een passende vergoeding voor raadsleden. De minister toonde zich bereid op korte termijn de mogelijkheden te onderzoeken om de vergoeding voor raadsleden uit kleine gemeenten te verhogen. In de BKZ-begroting voor 2018 is hier echter geen rekening mee gehouden. Dit wordt overgelaten aan een nieuw kabinet. (Zie het bericht hieronder.)

Tips

Het onderzoeksverslag van Raadslid.Nu geeft een aantal tips aan (huidige en toekomstige) raadsleden. De essentie: je kunt niet alles doen. Prioriteer, concentreer je op de hoofdlijnen, laat anderen binnen de gemeentelijke organisatie er voor zorgen dat jij je tijd efficiënt kunt besteden en blijf bij jezelf. En misschien wel het belangrijkste: denk goed na voordat je raadslid wordt.

Meer informatie

Artikel delen