Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Normontwerp over eindcontrole na asbestverwijdering voor commentaar gepubliceerd

NEN heeft ontwerp NEN 2990 ‘Eindcontrole na asbestverwijdering’ gepubliceerd voor commentaar. Deze norm beschrijft de manier waarop een ruimte of locatie waaruit asbest is verwijderd moet worden gecontroleerd op de aanwezigheid van asbesthoudende resten. Belanghebbenden kunnen tot 20 september 2017 commentaar op dit normontwerp indienen. Ook kunt u zich aanmelden voor de informatiebijeenkomst die NEN op 30 augustus over asbest organiseert.

NEN 26 juni 2017

Voor dit normontwerp is de NEN 2990:2012 herzien. De norm moest worden herzien om een optimale afstemming te verkrijgen met de meest recente wet- en regelgeving, certificatieschema's en overige normen op het gebied van asbest.

Wat is er veranderd?

De belangrijkste wijzigingen in dit normontwerp zijn de integratie van de nieuwe risicoklasseindeling (RK1, RK2, RK 2A) en de Interimregeling NEN 2990 eindcontrole in risicoklasse 2A die op 1 januari 2017 in werking is getreden. Dit houdt in dat eindcontroles na saneringen in RK2A (sanering van materialen die amfibool asbest-bevatten) worden uitgevoerd op basis van kleefmonsters en luchtmonsters die met behulp van scanning elektronenmicroscopie (SEM/RMA) worden geanalyseerd. De term hoog risico saneringen is komen te vervallen. Ook zijn de aanvullende metingen buiten het containment bij een hoog risico sanering komen te vervallen. De meetduur van een luchtmeting in RK2A is verkort van zes uur naar vier uur. Voorts zijn een aantal tekstuele verbeteringen en verduidelijkingen aangebracht.

Normontwerp ter commentaar

Belanghebbenden kunnen tot 20 september 2017 commentaar geven op Ontwerp NEN 2990:2017 Eindcontrole na asbestverwijdering via

www.normontwerpen.nen.nl

.

Artikel delen