Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Landelijke afspraken over omgevingsveiligheid en geluid spooremplacementen

Er komen landelijke afspraken over omgevingsveiligheid en geluid van spooremplacementen. Dit hebben de betrokken partijen (rijk, ProRail, gemeenten, brandweer, omgevingsdiensten etc.) met elkaar afgesproken.

InfoMil 8 maart 2016

Doel landelijk project

Met de landelijke aanpak willen de betrokken partijen duidelijkheid geven over omgevingsveiligheid en geluid. Heldere, uniforme, toekomstvaste en kosteneffectieve afspraken moeten hiervoor zorgen. Deze afspraken worden geborgd in nationale wet- en regelgeving.

Aanpak landelijk project

De partijen zijn op inhoudelijk en bestuurlijk niveau met elkaar in overleg. Aan de hand van een gezamenlijke onderzoeksmethodiek bekijken de deelnemers welke voorzieningen- en maatregelpakketten toereikend zijn. Halverwege 2016 wordt het totale resultaat van het project gepresenteerd.

Algemene resultaten tot nu toe

Op het gebied van omgevingsveiligheid zijn er al tussentijdse resultaten geboekt. Zo liggen er voorstellen over categorisering van spooremplacementen en een bijpassend voorzieningen- en maatregelenniveau en ruimtelijke inpassing.

Op het gebied van geluid is een aanpak bedacht om te komen tot landelijke afspraken. Eind 2015 zijn de voorstellen voor omgevingsveiligheid op hoofdlijnen gepresenteerd en vastgesteld. Voor geluid is de aanpak vastgelegd. De uitwerking van deze twee themas vindt plaats in 2016.

In 2016 komen er voorstellen voor het onderbrengen van de resultaten in wet- en regelgeving. Ook komen er voorstellen hoe we met de interim situaties omgaan. Bijvoorbeeld vergunningen die in behandeling zijn zonder dat de landelijke afspraken precies bekend zijn en/of voordat de afspraken zijn vastgelegd in wet- en regelgeving.

Artikel delen