Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Koppeling bouwen en milieu bij vergunningen. Hoe zit dat ook al weer?

De Omgevingsdienst West-Holland merkt dat de afstemming bouwen en milieu bij vergunningaanvragen nog steeds vragen oproept. Bij een vergunningaanvraag voor de onderdelen bouwen én milieu, dient het bedrijf één aanvraag in voor beide aspecten. De proceduretijd is ongeveer zes maanden. De Omgevingsdienst geeft bij een gecombineerde aanvraag (bouw en milieu) advies aan de gemeente over de te verlenen vergunning.

ODWestHolland 18 juli 2017

Activiteitenbesluit en omgevingsvergunning bouw

Valt een bedrijf onder de regels van het Activiteitenbesluit, dan dient het bedrijf de melding gelijktijdig met de aanvraag voor een omgevingsvergunning in voor het onderdeel bouw. Gemeente en Omgevingsdienst kijken naar de aanvraag en de melding. Als de melding compleet is, en niets anders het afgeven van de omgevingsvergunning in de weg staat, verleent de gemeente de vergunning bouw. De proceduretijd is acht weken.

Activiteitenbesluit en Omgevingsvergunning Beperkte Milieutoets (OBM)

Een apart geval is de OBM. Naast de meldplicht geldt deze voor een aantal branches, bijvoorbeeld voor afvalbedrijven en kleine bierbrouwerijen. Deze bedrijven moeten naast de melding ook een OBM aanvragen. Specialisten van de Omgevingsdienst toetsen de aanvraag op een beperkt aantal punten. Het resultaat is toestemming (of weigering). In de OBM staan geen voorschriften. De beslistermijn van een OBM is acht weken.

Volledige aanvraag indienen

Het is van belang dat de aanvraag compleet is, inclusief een volledige melding indien dat aan de orde is. Als de aanvraag niet compleet is, krijgt een bedrijf daarvoor een bepaalde tijd. Als de gegevens niet op tijd binnen zijn, kan de gemeente of Omgevingsdienst de aanvraag niet in behandeling nemen.

Heeft u veranderplannen?

Als bij veranderplannen niet duidelijk is of een vergunning of melding noodzakelijk is, neem dan contact op met uw gemeente (bouwregels) en/of de Omgevingsdienst (milieuregels). Bedrijven die een vergunning van de provincie hebben, en bedrijven uit Noordwijk nemen altijd contact op met de Omgevingsdienst.

Aanvragen of aanmelden

Een vergunning of OBM vraagt u aan via het

omgevingsloket online

:

Een melding indienen doet u via

de AIM

:

Artikel delen