Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Gemeente Rijssen-Holten genomineerd voor EB trofee 2016

De gemeente Rijssen-Holten heeft een nominatie voor de Eenvoudig Beter Trofee 2016 bemachtigd. De gemeente ontvangt deze omdat zij nu al op inspirerende wijze aan de slag is met de Omgevingswet.

Rijksoverheid 25 november 2016

Dat doet Rijssen-Holten met een digitaal bestemmingsplan verbrede reikwijdte voor het buitengebied. Dit is een voorloper van het omgevingsplan dat naar verwachting eind 2017 wordt vastgesteld. Wie wil bouwen, ziet straks in één klik of dat mogelijk is op de beoogde plek. Dat voorkomt gedoe en teleurstellingen voor ondernemers en burgers is de gedachte.

Anders durven denken

Op 24 november overhandigde Ineke van der Hee, directeur van het Programma Aan de slag met de Omgevingswet de nominatie aan wethouder Roland Cornelissen en het driekoppige projectteam achter dit bestemmingsplan met verbrede reikwijdte'. Als je een probleem wilt oplossen, moet je anders durven denken. Want die denkwijze veroorzaakte mede je probleem, zegt jurist en lid van het projectteam, Kees van Bart. Hij refereert hiermee aan een uitspraak van Einstein. Het was en ís zijn stokpaardje tijdens dit proces.

Dat kan makkelijker

In Rijssen-Holten wonen veel agrariërs en andere ondernemers. Van Bart en zijn collegas ontdekten dat het voor hen, evenals voor burgers, erg lastig is om te bouwen binnen de gemeente. Voor het buitengebied geldt weliswaar één bestemmingsplan. Daarnaast zijn er ook nog veel aparte regels die bepalen of iets wel of niet kan.

Wie zijn plan met goede moed indient, kan er na een lang proces achter komen dat hij het helemaal niet mag realiseren. Omdat het plan niet aan een bepaalde milieuregel voldoet bijvoorbeeld. Het zou een hoop frustratie schelen als de ondernemer dit eerder wist. Dan had hij zijn plan bij voorbaat kunnen aanpassen.

Dat proces kan veel makkelijker, vond ook de gemeente. Zij verzamelde alle digitale gegevens over de fysieke leefomgeving en verwerkte die in het bestemmingsplan verbrede reikwijdte. Het resultaat: een viewer een luchtfoto van Rijssen-Holten. Als je op een perceel in de viewer klikt, zie je precies welke regels daar gelden. Of je er mag bouwen, en zo ja, waar je rekening mee moet houden in het bouwplan.

Gebruikersgemak

Het project bestemmingsplan verbrede reikwijdte voor het buitengebied vergroot het gebruikersgemak, versnelt en verbetert de besluitvorming en zorgt ervoor dat de inwoners van Rijssen-Holten meer betrokken gaan worden. Daarmee sluit het project bij uitstek aan op de verbeterdoelen van de Omgevingswet, vertelt programmadirecteur Van der Hee. Daar komt nog bij dat het digitaal stelsel Omgevingswet (DSO) een grote rol gaat spelen als de wet ingaat. Een goede zaak dus dat de gemeente voorop loopt met het gebruik van digitale gegevens.

De nominatie van de gemeente Rijssen-Holten is de derde van 2016. Eerder dit jaar ontvingen het project Plant-je-vlag van de gemeente Nijmegen en de omgevingsvisie Markdal vitaal en duurzaam van de Vereniging Markdal een nominatie. Er worden dit jaar nog twee nominaties uitgereikt. Begin 2017 is er een verkiezing waarbij de vijf genomineerden kans maken op de Eenvoudig Beter Trofee.

Het Programma Aan de slag met de Omgevingswet organiseert de verkiezing van de Eenvoudig Beter Trofee in samenwerking met de directie Eenvoudig Beter van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Artikel delen