Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Geen aanhaakverplichting bij Wet natuurbescherming

Goed nieuws: in afwijking van de Wet natuurbescherming wordt nu voorgesteld om de aanhaakverplichting niet in werking te laten treden.

Marieke Kaajan 18 mei 2016

Deze verplichting ziet op het aanhaken van de natuurtoestemming bij een omgevingsvergunning (uiteraard voor zover deze is vereist). Onder de huidige Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora- en faunawet is dit niet verplicht en kan de natuurtoestemming los worden aangevraagd mits deze aanvraag maar eerder dan een aanvraag om een omgevingsvergunning wordt ingediend. In de Omgevingswet, waarin de natuurwetten worden geïntegreed, komt deze verplichting ook niet terug. De Wet natuurbescherming, die naar verwachting met ingang van 1 januari 2017 in werking zal treden en daarmee een tussenoplossing zal bieden totdat de Omgevingswet in werking is getreden, kent echter wel een aanhaakverplichting. Dat zou betekenen dat gedurende een korte periode niet de keuze zou bestaan om eerst los een natuurtoestemming aan te vragen (als daarbij bijvoorbeeld risico's zouden worden voorzien) en daarna de - veelal eenvoudig te verkrijgen - omgevingsvergunning voor bouwen en bijv. milieu aan te vragen.

Vooral veel gemeenten zagen op tegen deze aanhaakverplichting, omdat dit een ingrijpende wijziging van hun vergunningproces zou kunnen betekenen. Nog los van allerhande praktische consequenties zoals onder andere het in huis halen van voldoende ecologische kennis. De Wet natuurbescherming is echter mét aanhaakverplichting door Tweede en Eerste Kamer aangenomen; het wijzigen van de wet zou veel tijd met zich brengen en zou er - wederom - toe kunnen leiden dat de Wet natuurbescherming niet in werking zou treden. Er is nu echter gekozen voor een andere oplossing, waarmee hetzelfde doel kan worden bereikt. In het ontwerp-Besluit natuurbescherming, dat onlangs aan de Tweede Kamer is toegestuurd, is middels artikel 5.13 de vrijwillige aanhaakregeling, zoals we deze nu al kennen onder de Nbw en de Ffw, opgenomen. In de begeleidende brief aan de Tweede Kamer heeft de staatssecretaris verder toegezegd dat de bepalingen uit de Wet natuurbescherming waarin de verplichting tot aanhaken is geregeld, niet in werking zullen treden (klik

hier

voor deze stukken). Indien en voorzover de Tweede en daarna de Eerste Kamer zich in deze aanpak kunnen vinden, zal op deze wijze de aanhaakverplichting komen te vervallen. Daar is ook veel voor te zeggen, juist vanwege het "tussenpaus"-karakter van de Wet natuurbescherming. Het is dan ook te hopen dat dit voorstel positief wordt gewaardeerd.

Artikel delen