Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Colleges Kijk op de Omgevingswet: Anne Heins over digitaal denken én doen

Ook het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden biedt als waterschap een digitaal loket voor het afhandelen van aanvragen en meldingen. Hoofd Vergunningverlening en handhaving Anne Heins vertelt in zijn college dat het waterschap voor het regelen van meldings- en vergunningplichtige activiteiten in de leefomgeving hetzelfde gemak wil aanbieden als een webshop. In dit geval als specialistische overheidswinkel voor ‘leven met water in de leefomgeving’.

Rijksoverheid 4 mei 2015

Welke consequenties heeft de stelselherziening voor duurzaamheid? En welk vertrouwen is nodig van alle betrokken partijen? De Omgevingswet kent veel aspecten die het verdienen extra belicht te worden.

de komende tijd zijn er een aantal 7-minutencolleges op deze site te bekijken, waarin experts vanuit hun eigen achtergrond verschillende facetten van de Omgevingswet bespreken.

Bekijk de 7-minuten colleges en krijg een beeld bij thema's zoals de voordelen van integraal werken en meer flexibiliteit. En de praktische consequenties van het werken met een omgevingsvisie en het omgevingsplan.

Deel 11:

Colleges Kijk op de Omgevingswet: Anne Heins over digitaal denken én doen

Deel 10:

Besparing tijd en geld door minder onderzoeksverplichtingen

Deel 9:

Colleges Kijk op de Omgevingswet - Tjerk Wagenaar over gebruiksruimte

Deel 8:

Colleges Kijk op de Omgevingswet - Flip ten Cate over ruimtelijke kwaliteit

Deel 7:

Colleges Kijk op de Omgevingswet Jan van den Broek meer gebruiksgemak en samenhang voor bedrijven

Deel 6:

Bert Rademaker over de winst van één omgevingsplan

Deel 5:

Hans Alders over integraal werken en brede participatie

Deel 4:

Natasha Groot en Michiel Koetsier over het samen werken aan een integrale omgevingsvisie

Deel 3:

Liesbeth Schippers over vertrouwen: geregisseerde eigen verantwoordelijkheid

Deel 2:

Niels Koeman over de kansen van flexibele regels voor krimpgebieden

Deel 1:

Ed Nijpels over hoe de Omgevingswet zorgt voor duurzame projecten

Anne Heins over digitaal denken én doen

Ook het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden biedt als waterschap een digitaal loket voor het afhandelen van aanvragen en meldingen. Hoofd Vergunningverlening en handhaving Anne Heins vertelt in zijn college dat het waterschap voor het regelen van meldings- en vergunningplichtige activiteiten in de leefomgeving hetzelfde gemak wil aanbieden als een webshop. In dit geval als specialistische overheidswinkel voor leven met water in de leefomgeving.

De stap die daarvoor is gezet, is het vertalen van de regelgeving van het waterschap en de waterwet in herkenbare online producten voor burgers en bedrijven. Daarbij is het denken in beperkingen door regelgeving veranderd in het aanbieden van concrete mogelijkheden voor iedereen die activiteiten in de leefomgeving wil uitvoeren.

Als overheidsorganisaties hun eigen diensten op termijn op deze manier vanuit een winkelconcept aanbieden, kan het brede palet van vergunning-of meldingplichtige activiteiten in de leefomgeving naast en met elkaar worden aangeboden, stelt Heins in zijn college. Daardoor zal het één loket-principe waarnaar de overheid streeft, zich als vanzelf vertalen in een elk loket-principe voor de samenwerkende overheidsorganisaties. Daarmee komt via alle kanalen hetzelfde aanbod beschikbaar, waardoor burgers, bedrijven en organisaties hun zaken in de leefomgeving gemakkelijk, overzichtelijk en direct online kunnen regelen en afhandelen.

 

CV Anne Heins, hoofd Vergunningverlening en handhaving van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Anne Heins combineert zijn functie als hoofd Vergunningverlening en handhaving met zijn taak als coördinerend informatiemanager bij het waterschap in Midden-Nederland. Na zijn studie elektrotechniek en technische bedrijfskunde aan de Universiteit Twente, is Heins, na een loopbaanperiode bij enkele bedrijven, vanuit een organisatieadviesbureau actief geweest bij o.a. de gemeenten Den Haag, Dordrecht, Zoetermeer en ook als interim hoofd Watersysteembeheer bij het Hoogheemraadschap. Vier jaar geleden maakte hij de overstap naar een vast dienstverband. Dit keer als hoofd Vergunningverlening en handhaving, onder andere om het waterschap in de aanloop naar de Omgevingswet toekomstbestendig te maken door het digitaliseren van de diensten voor burgers en bedrijven.

Artikel delen