Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Basisregistratie Ondergrond komt er aan!

De ondergrond wordt steeds drukker omdat de bodem naast waterwinning en delfstoffenwinning steeds meer wordt gebruikt voor koude-warmteopslag, ondergrondse opslag van gas of CO2 maar natuurlijk ook voor het bouwen van tunnels en het winnen van zand.

Tjeerd van der Meulen 27 januari 2014

De ondergrond wordt steeds drukker omdat de bodem naast waterwinning en delfstoffenwinning steeds meer wordt gebruikt voor koude-warmteopslag, ondergrondse opslag van gas of CO2 maar natuurlijk ook voor het bouwen van tunnels en het winnen van zand. De gedachte achter de Basisregistratie ondergrond is dat onder meer uitgevoerd bodemonderzoek, monitoringsgegevens en mijnbouwvergunningen systematisch worden vastgelegd waardoor het eenvoudig op één centrale digitale plek kan worden teruggevonden. 

Op 10 januari 2014 is het wetsvoorstel voor de Wet op de Basisregistratie Ondergrond (BRO) naar de Tweede Kamer gestuurd (vergaderjaar 20132014, 33 839, nr. 2). Het wetsvoorstel is op enkele punten gewijzigd na een overwegend positief advies van de Raad van State en niets lijkt er meer aan in de weg te staan op de wet per 1 januari 2015 in werking te laten treden. De wet zal er voor zorgen dat relevante beschikbare informatie over bodem en ondergrond in één systeem beschikbaar worden gesteld. Om er voor te zorgen dat gegevens worden aangeleverd en gebruikt zijn in de Wet BRO procedures en verplichtingen opgenomen

In de BRO worden gegevens opgenomen die betrekking hebben op de geologische en bodemkundige opbouw en samenstelling van de Nederlandse ondergrond. Deze zijn verdeeld in zes verschillende registratiedomeinen. Dit zijn bodem- en grondonderzoek, bodemkwaliteit, grondwatermonitoring, grondwatergebruik, Mijnbouwwet en modellen. De gegevens betreffen deels beschrijvingen van de fysieke werkelijkheid en deels gegevens van administratief-juridische aard. De wet regelt de procedures rond het verplicht aanleveren, gebruiken en terugmelden door overheden van de gegevens binnen de scope van de BRO. Deze scope bestaat uit verkenningen van, constructies in, gebruiksrechten van en modellen van de ondergrond. Ondergrondse (delen van) bouwwerken als parkeergarages en kelders of infrastructuur als tunnels vallen buiten het bereik van de basisregistratie. Dat geldt eveneens voor kabels en leidingen in de ondergrond waarvoor bepalingen zijn opgenomen in de Wet infrastructuur ondergrondse netwerken. Bij algemene maatregel van bestuur zal worden bepaald welke gegevens met betrekking tot de ondergrond in de basisregistratie ondergrond zullen worden opgenomen.

Het grote voordeel van de BRO is dat gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk verplicht zijn om gegevens aan de BRO te leveren. Het loket kan kosteloos geraadpleegd worden door de gebruikers, bijvoorbeeld adviesbureaus, waterwin- of mijnbouwbedrijven maar ook particulieren. Er hoeft dus niet meer bij meerdere leveranciers (bijvoorbeeld het DINO-loket) naar informatie te worden gezocht. Meer informatie over de BRO is te vinden op

www.broinfo.nl

In het Handboek Bodembeschermingsrecht wordt ingegaan op de veelvoud van functies die de bodem kan vervullen en hierbij worden de actuele juridische regelingen uitgebreid toegelicht. In het boek wordt ook een vooruitblik geworpen op de Structuurvisie voor de Ondergrond (STRONG) die het rijk op dit moment voorbereid.  

Door

Tjeerd van der Meulen

Gerelateerde informatie:

Artikel delen